16.8.13

Pre-own review: Canon Powershot N

Beberapa minggu yang lalu aku ada ternampak iklan kamera Canon yang baru.. masa mula-mula tengok tu terus tertarik dengan rupa dan juga kemampuannya. Jadi aku pun mulalah membuat sedikit carianlah pasal produk Canon yang bari ini.. 


Di atas ni adalah rupa kamera Canon Powershot N.. saiz dia kecil.. just nice la.. kalu pegang tu.. muat-muat jak tapak tangan.. ( kalau tangan macam tangan aku la.. kecil.. ) jadi kalau tangan orang yang besar tu mungkin susah sikit mau handle ni device... 

Kalau anda perasan kamera ni tiada shutter button macam kamera biasa.. biasanya di bahagian atas kamera ini ada satu butang untuk tangkap gambar.. kamera ini tiada butang itu sebab dia ada Shutter Ring.. shutter ring ni berfungsi sama macam shutter button la.. tapi dia kena letak di bahagian depan kamera... 



Mula-mula sekali apa yang buat masa aku mau tahu pasal kamera ni, aku tengok review-review dari orang lain.. kalau search di internet mesti ada banyak review pasal gajet-gajet macam ni.. yang penting kita tahu di mana mau cari.. 


Jadi daripada review yang aku baca tu.. kebanyakan daripada orang yang buat reveiw ni ckp yang kamera ni ok la.. not bad.. dengan apa yang dia ada.. so aku pun secara kasarnya suka la dengan kamera ni.. huhu.. ( niat di hati macam mau angkat satu..) 


last but not least tinggal aku pegang jak lagi.. barulah aku boleh buat keputusan untuk beli atau tidak.. 



kebetulan hari tu pegi cari charger untuk laptop.. aku ternampak la ada satu kedai ni ada jual tu kamera..apa lagi aku pun ambil la peluang untuk tengok dan pegang sendiri kamera tu.. masa tu aku ingat kan dia ndak mo kasi pegang-pegang tapi skali ditanya dia ok jak.. 


pengalaman pegang itu kamera.. serious bikin takut.. sebab dia macam tiada tempat untuk betul-betul hold on to.. jadi susah sikit la untuk biasakan diri masa mula-mula.. terutama sekali bila sudah on.. sebab kalu off tu ok jak la kan.. pegang jak la mcam mna pun.. tapi bila masa kita mo pakai tu.. susah sikit sbb tiada tmepat yg mo pegang.. kalu pegang yag macam biasa pegang kamera tu.. memang susah.. sbb design dia kn.. box shape.. tapi aku rasa kalu ada neck strap ka.. atau apa2 untuk bagi dia safe sikit.. ada confidence la untuk pegang mcam mna pun.. 


dia punya skrin sentuh tu pun very responsive.. cuma tu la.. sbb tgk di kedai seja kan.. ndk la bulih ckp pasal dia punya connection sama device lain macma handphone ka.. sama tablet.. so secara kasar nya.. i rasa untuk orang yang rasa mo ambil-ambil gambar tapi bukan lah sampai tahap yang mau ada manual setting tu.. kamera kompak ni sangat sesuai.. very portable.. senang mo bawa pegi mana-mana.. dan kalu yang jenis suka upload pegi laman sosial tu pun sangat sesuai sebab bulih buat terus dengan ada nya sambungan tanpa wayar... 

keputusannya.. masih lagi berfikir.. its a good device.. but maybe i'll wait for a while.. :) 

~ Sekian ~



1 comment:

tenku butang said...

Haiiiii..Cakkk!!
done follow sini no. 98
sudilah kiranya follow me back yea..
he2.. salam kenal.. keep in touch yea..=)

http://tengkubutang.blogspot.com/

dan my 2nd blog
http://kucenkucenbelog.blogspot.com/